Mi a NOSZA szolgáltatás?

A NOSZA egy modul (komponens), segédprogram és REST API szolgáltatás csomag, mely egyszerű és biztonságos kapcsolatot biztosít számlázóprogramja és a NAV Online Számla rendszere között.
Szolgáltatásunk használatával lehetősége nyílik számlázó programját csatolni a NAV Online Számla rendszerébe, anélkül, hogy programján komolyabb átalakításokat kellene végezni.
Segédprogramunk használatával az Ön programjának az Internetes kommunikációval sem kell foglalkoznia, csak elmentenie a kiállított számlákat egy Ön által megadott mappába valamely támogatott formátumban (*) és a továbbiakról programmodulunk és rendszerünk gondoskodik. Az egyes tranzakciókról kapott választ számos módon feldolgozhatja (lsd. Segédprogram).
Az Ön programja már minden bizonnyal támogatja a NAV Adóhatósági Adatellenőrzéshez használatos XML-t, melyet minimális módosításokkal rendszerünk képes feldolgozni és az Online Számla rendszerének megfelelő formátumra lakítani.

* támogatott formátumok: kibővített NAV adóhatósági adatellenőrzés szolgáltatás XML, NAV Online Számla XML, Speciális JSON, Speciális CSV, illetve flexibilis konvertáló rendszerünk által az Ön által meghatározott bármilyen egyedi formátumhoz illeszthető.

Számlázó Program (Rendszer) regisztrációja a NOSZA rendszerébe

 1. Új fiók regisztrációját a https://szamlaprogram.eu/nosza/regisztracio oldalon lehet kezdeményezni.
 2. A regisztrációhoz az alábbi adatokra lesz szüksége:
  1. A számlázó program fejlesztőjének neve (Cégnév)
  2. A számlázó program fejlesztőjének címe (Cég székhelyének címe)
  3. A számlázó program fejlesztőjének adószáma
  4. A számlázó program fejlesztőjének működő E-Mail címe
  5. A számlázó program fejlesztőjének országa
  6. Egy szabadon választott jelszó
  7. A számlázó program azonosítója (SoftwareID).
   A softwareId az adott számlázó program azonosítására szolgáló 18 elemű karaktersorozat. A softwareId képzésére vonatkozó ajánlás: az azonosító első két karaktere a szoftvert fejlesztő cég országkódja ISO 3166 alpha-2 szabvány szerint. (pl.: HU) Az azonosító további karakterei a fejlesztő cég adó törzsszáma, 4-9 számjegyen. (*) Az azonosító további karaktereit a Gyártó saját maga képezi meg úgy, hogy az azonosító egyedisége biztosított legyen. A Gyártó dönthet arról, hogy egy adott szoftvertermék különböző verzióihoz, vagy a különböző ügyfeleinél működő példányokhoz külön-külön azonosítót képez-e. Ugyanazon szoftververzió ugyanazon példányának az adatszolgáltatás során ugyanazt a softwareId-t kell közölnie magáról.
   (*) Ez a meghatározás nem azt jelenti, hogy 5 karaktert (számot) kell megadni, hanem, hogy az adószám első 4 vagy maximum az első 9 karakterét javasoljuk megadni a softwareID-ban.
 3. A regisztrációkor létrejön egy egyedi szoftvergyártói azonosító. Ezt az azonosítót és a jelszó SHA-512 hash értékét minden esetben továbbítani kell a NOSZA REST API felé, illetve a segédprogram config.xml fájljában meg kell adni. (lásd REST API és Segédprogram leírás)
 4. Regisztrációt követően a számlázó program gyártója a https://szamlaprogram.eu/nosza/login oldalon bejelentkezhet
 5. Ezen az oldalon van lehetőség a számlázó programot használó cégek adószámának rögzítésére. A NAV éles rendszere felé csak az itt rögzített adószámokkal kiállított számlák kerülnek érvényesítésre és küldésre. A teszt rendszer bármilyen adószámot elfogad.
 6. Lehetőség nyílik a segédprogram (programmodul) letöltésére, mely megkíméli a szoftver gyártóját a REST API használatától, az API illesztést megoldja helyette. A számlázóprogramnak csak le kell mentenie a kiállított számlák adatait egy mappába és a továbbiakról a segédprogram és a NOSZA szolgáltatás gondoskodik.

Végfelhasználói regisztráció menete a NAV Online Számla rendszerébe

 1. A cég képviseletében eljáró személynek rendelkeznie kell Ügyfélkapu hozzáféréssel és jogosultnak kell lennie a vállalkozás nevében eljárni.
 2. A cég képviselőjének regisztrálnia kell az online számla rendszerébe. A képviselő regisztrálhat a NAV teszt rendszerébe és az élesbe is. Mindkettőbe külön-külön.
 3. A teszt rendszer elérhető a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start címen.
 4. Az éles rendszer elérhető a https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start címen*
  * Az ÉLES rendszerbe ismételten és külön kell regisztrálni. A teszt rendszerben létrehozott technikai felhasználó nem alkalmas az éles rendszeren történő azonosításra.
 5. Regisztrációt követően lehetőség nyílik a teszt felületen bejelentkezni a regisztrációkor megadott adatokkal: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/login illetve https://onlineszamla.nav.gov.hu/login
 6. A bejelentkezést követően létre kell hozni egy technikai felhasználót
 7. A technikai felhasználó adatainak módosításánál generálni kell egy XML aláíró kulcsot és egy csere kulcsot.
 8. A NOSZA rendszerének a következő adatokra lesz szüksége az adattovábbításhoz:
  1. Technikai felhasználó login neve
  2. Technikai felhasználó jelszavából képzett SHA-512 hash
   (Figyelem! semmiképp ne adja meg a felhasználó jelszavának literál értékét, mivel adatvédelmi és adatbiztonsági szempontból rendszerünk NEM tárolhatja a tényleges jelszót)
  3. Az XML aláíró kulcs
  4. Az XML cserekulcs
 9. A 8. pontban feltüntetett adatokat az Ön Számlázó rendszerének kell begyűjtenie és továbbítania a NOSZA felé. Ennek módja a használt programtól illetve interfacetől függ.
  1. NOSZA segédprogram esetén egy config.xml fájl elhelyezése az adatkönyvtárban, vagy a konfiguráció létrehozása a segédprogram grafikus felületén. (részletek a segédprogram leírásánál)
  2. Közvetlen REST API használatakor minden kommunikációnál a fenti adatokat tartalmazó XML-ből képzett BASE64 karaktersor elküldése HTTPS POST-ban a küldendő számlainformációkkal együtt. (Részletek a REST API leírásánál)

A (teszt rendszerbe történő) regisztráció menetéről az alábbi Tájékoztató nyújt részletesebb leírást: onlineszamla_regisztracio_segedlet.pdf

NOSZA Segédprogram

ISMERTETŐ

VÉGFELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV