Mi a NOSZA szolgáltatás?

A NOSZA egy modul (komponens), segédprogram és REST API szolgáltatás csomag, mely egyszerű és biztonságos kapcsolatot biztosít számlázóprogramja és a NAV Online Számla rendszere között.
Szolgáltatásunk használatával lehetősége nyílik számlázó programját csatolni a NAV Online Számla rendszerébe, anélkül, hogy programján komolyabb átalakításokat kellene végezni.
Segédprogramunk használatával az Ön programjának az Internetes kommunikációval sem kell foglalkoznia, csak elmentenie a kiállított számlákat egy Ön által megadott mappába valamely támogatott formátumban (*) és a továbbiakról programmodulunk és rendszerünk gondoskodik. Az egyes tranzakciókról kapott választ számos módon feldolgozhatja (lsd. Segédprogram).

* támogatott formátumok: NAV Online Számla XML, Speciális JSON, Speciális CSV, illetve flexibilis konvertáló rendszerünk által az Ön által meghatározott bármilyen egyedi formátumhoz illeszthető.

Számlázó Program (Rendszer) regisztrációja a NOSZA rendszerébe

 1. Új fiók regisztrációját a https://szamlaprogram.eu/nosza/regisztracio oldalon lehet kezdeményezni.
 2. A regisztrációhoz az alábbi adatokra lesz szüksége:
  1. A számlázó program fejlesztőjének neve (Cégnév)
  2. A számlázó program fejlesztőjének címe (Cég székhelyének címe)
  3. A számlázó program fejlesztőjének adószáma
  4. A számlázó program fejlesztőjének működő E-Mail címe
  5. A számlázó program fejlesztőjének országa
  6. Egy szabadon választott jelszó
  7. A számlázó program azonosítója (SoftwareID).
   A softwareId az adott számlázó program azonosítására szolgáló 18 elemű karaktersorozat. A softwareId képzésére vonatkozó ajánlás: az azonosító első két karaktere a szoftvert fejlesztő cég országkódja ISO 3166 alpha-2 szabvány szerint. (pl.: HU) Az azonosító további karakterei a fejlesztő cég adó törzsszáma, 4-9 számjegyen. (*) Az azonosító további karaktereit a Gyártó saját maga képezi meg úgy, hogy az azonosító egyedisége biztosított legyen. A Gyártó dönthet arról, hogy egy adott szoftvertermék különböző verzióihoz, vagy a különböző ügyfeleinél működő példányokhoz külön-külön azonosítót képez-e. Ugyanazon szoftververzió ugyanazon példányának az adatszolgáltatás során ugyanazt a softwareId-t kell közölnie magáról.
   (*) Ez a meghatározás nem azt jelenti, hogy 5 karaktert (számot) kell megadni, hanem, hogy az adószám első 4 vagy maximum az első 9 karakterét javasoljuk megadni a softwareID-ban.
 3. A regisztrációkor létrejön egy egyedi szoftvergyártói azonosító. Ezt az azonosítót és a jelszó SHA-512 hash értékét minden esetben továbbítani kell a NOSZA REST API felé, illetve a segédprogram config.xml fájljában meg kell adni. (lásd REST API és Segédprogram leírás)
 4. Regisztrációt követően a számlázó program gyártója a https://szamlaprogram.eu/nosza/login oldalon bejelentkezhet
 5. Ezen az oldalon van lehetőség a számlázó programot használó cégek adószámának rögzítésére. A NAV éles rendszere felé csak az itt rögzített adószámokkal kiállított számlák kerülnek érvényesítésre és küldésre. A teszt rendszer bármilyen adószámot elfogad.
 6. Lehetőség nyílik a segédprogram (programmodul) letöltésére, mely megkíméli a szoftver gyártóját a REST API használatától, az API illesztést megoldja helyette. A számlázóprogramnak csak le kell mentenie a kiállított számlák adatait egy mappába és a továbbiakról a segédprogram és a NOSZA szolgáltatás gondoskodik.

Végfelhasználói regisztráció menete a NAV Online Számla rendszerébe

 1. A cég képviseletében eljáró személynek rendelkeznie kell Ügyfélkapu hozzáféréssel és jogosultnak kell lennie a vállalkozás nevében eljárni.
 2. A cég képviselőjének regisztrálnia kell az online számla rendszerébe. A képviselő regisztrálhat a NAV teszt rendszerébe és az élesbe is. Mindkettőbe külön-külön.
 3. A teszt rendszer elérhető a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/regisztracio/start címen.
 4. Az éles rendszer elérhető a https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start címen*
  * Az ÉLES rendszerbe ismételten és külön kell regisztrálni. A teszt rendszerben létrehozott technikai felhasználó nem alkalmas az éles rendszeren történő azonosításra.
 5. Regisztrációt követően lehetőség nyílik a teszt felületen bejelentkezni a regisztrációkor megadott adatokkal: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/login illetve https://onlineszamla.nav.gov.hu/login
 6. A bejelentkezést követően létre kell hozni egy technikai felhasználót
 7. A technikai felhasználó adatainak módosításánál generálni kell egy XML aláíró kulcsot és egy csere kulcsot.
 8. A NOSZA rendszerének a következő adatokra lesz szüksége az adattovábbításhoz:
  1. Technikai felhasználó login neve
  2. Technikai felhasználó jelszavából képzett SHA-512 hash
   (Figyelem! semmiképp ne adja meg a felhasználó jelszavának literál értékét, mivel adatvédelmi és adatbiztonsági szempontból rendszerünk NEM tárolhatja a tényleges jelszót)
  3. Az XML aláíró kulcs
  4. Az XML cserekulcs
 9. A 8. pontban feltüntetett adatokat az Ön Számlázó rendszerének kell begyűjtenie és továbbítania a NOSZA felé. Ennek módja a használt programtól illetve interfacetől függ.
  1. NOSZA segédprogram esetén egy config.xml fájl elhelyezése az adatkönyvtárban, vagy a konfiguráció létrehozása a segédprogram grafikus felületén. (részletek a segédprogram leírásánál)
  2. Közvetlen REST API használatakor minden kommunikációnál a fenti adatokat tartalmazó XML-ből képzett BASE64 karaktersor elküldése HTTPS POST-ban a küldendő számlainformációkkal együtt. (Részletek a REST API leírásánál)

A (teszt rendszerbe történő) regisztráció menetéről az alábbi Tájékoztató nyújt részletesebb leírást: onlineszamla_regisztracio_segedlet.pdf

NOSZA Segédprogram

ISMERTETŐ

VÉGFELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV