Kapcsolja be Számlázó Rendszerét a NAV valós idejű Online Számlázási rendszerébe a lehető legkevesebb munkával!

2018. július 1-jétől minden számlázó programnak képesnek kell lennie a 100.000 Ft vagy magasabb adótartalommal rendelkező kibocsátott számlák - lehető legrövidebb időn belüli - továbbítására a NAV rendszerébe. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény

SzolgáltatásainkHÍREK


A 2.0 számlabejelentő interfész 2019 évben csak tesztkörnyezetben működik, az éles környezetben leghamarabbi használatbavétel 2020. február hónapra prognosztizálható.
A 2.0 számlabejelentő interfész mindenki számára kötelező átállásának időpontja 2020.04.01 00:00 óra. Ettől az időponttól kezdődően a jelenlegi verzió (1.1) szerinti adatszolgáltatás nem teljesíthető.


A letöltések menüpontban, fejlesztői bejelentkezést követően letölthető a NOSZA segédprogram 1.0.18 -as verziója, amely végfelhasználókhoz kihelyezhető, publikus kiadás.
A segédprogram Windowsos verziójának telepítője és maga a segédprogram is digitális aláírással ellátva.
Lehetőség van 64 bites Linux verzió letöltésére Debian Package (.deb) telepíthető formában. A program Debian 8, Debian 9 és Ubuntu 18 rendszereken lett tesztelve, de más verziókon és más Linux disztribúciókon is működőképes lehet.


A Nemzeti Adó-és Vámhivatal 2019. január végén publikálta a számlák adatszolgáltatásához kapcsolódó új verziót, az 1.1-es specifikációt és XSD sémát, melyet eredeti tervek szerint 2019. május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos, az átállásra való felkészülési folyamat elhúzódását jelző ügyféli jelzés érkezett, melyet figyelembe véve az adóhivatal egy hónap haladékot biztosít. 2019. június 4-én 0:00 órától már csak az új formátumban fogadja a számlák adatait az adóhivatal, 1.0 verzióval érvényes adatszolgáltatás már nem teljesíthető.
forrás: onlineszamla.nav.gov.hu


2019 április végétől az 1.0-ás XSD-vel nem lehet majd adatot szolgáltatni, az ezzel a verzióval küldött adatszolgáltatások feldolgozás nélkül elutasításra kerülnek
A frissítés április 29-re van tervezve a NAV tájokaztatása szerint.
A NOSZA szolgáltatás használatával az átállás automatikusan megtörténik, de az XML-ben néhány módosítást a számlázó program fejlesztőjének kell eszközölnie!
Kérjük figyelmesen olvassák el a NAV által közölt dokumentációt, elsősorban a verziókövetéssel foglalkozó fejezetet:
Online Szamla_Interfesz specifikáció_HU_v1.1.pdf
További információ és a fromátum leírása a számla leíró formátumokban elérhető.

Változások :


Bejelentkezést követően lehetőség van számlaszám alapján a korábban beküldött bizonylatok adatainak lekérdezésére.


Bejelentkezést követően lehetőség van tranzakció azonosító alapján a korábban beküldött bizonylatok státuszának lekérdezésére.


Bejelentkezést követően lehetőség van előzőleg beküldött bizonylatok technikai érvénytelenítésére.
A technikai érvénytelenítés akkor merül fel, amikor maga a kiállított számla helyes, azonban a róla teljesített adatszolgáltatás a helytelen, és ennek az oka csak és kizárólag informatikai hibából ered. Ebben az esetben, módosító vagy érvénytelenítő számla kiállítása nem indokolt, kizárólag a számláról készített adatszolgáltatást szükséges érvényteleníteni.


Bejelentkezést követően lehetőség van korábbi adatszolgáltatások és lekérdezések kivonatos naplójának megtekintésére


Ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.
A NOSZA Segédprogram és API már felkészült. Az adatszolgáltatás teljesíthető a NAV éles rendszere felé és a teszt rendszer is használható a továbbiakban is.


A NAV Online Számla XML struktúrája alapján egyértelműen nem dönthető el, hogy egy módosító számla sztornó vagy módosító számla.
Az egyértelműsítés miatt, sztornó számla esetén az XML-ben ezt egy kommentben jelezni kell.
Módja a következő:

<invoiceExchange>
 <invoiceHead>
   <invoiceData>
    <!--<invoiceOperation>STORNO</invoiceOperation>-->
   </invoiceData>
  </invoiceHead>
</invoiceExchange>

Az invoiceOperation 3 különböző értéket vehet fel: CREATE, MODIFY, STORNO
A CREATE az alapértelmezés.
Amennyiben a számla tartalmaz invoiceReference blokkot, alapértelmezésben MODIFY értéket vesz fel. CSV esetén az invoiceOperation az alábbi kulccsal adható meg:
/invoiceExchange/invoiceHead/invoiceData/#invoiceOperation
A # jelöli, hogy kommentről van szó.


A letöltések menüpontban, fejlesztői bejelentkezést követően letölthető a NOSZA segédprogram 1.0.12 -es verziója, amely végfelhasználókhoz kihelyezhető, publikus kiadás.
A segédprogram telepítője és maga a segédprogram is digitális aláírással ellátva.
A korábbi telepítések az automatikus frissítéssel frissülnek a legújabb verzióra.
Az 1.012-es verzió alapértelmezésben bekapcsolja az automatikus indítást. Ez azt jelenti, hogy a NOSZA Segédprogram a Windows rendszerrel együtt automatikusan elindul.
Ezért a viselkedésért egyes heurisztikus elemzésen alapuló vírusvédelmi eszközök (pl Avast) gyanús programnak jelezhetik és blokkolhatják. Ebben az esetben a helyes működés érdekében kérjük a blokkolás feloldását.


A letöltések menüpontban, fejlesztői bejelentkezést követően letölthető a NOSZA segédprogram 0.1.11 -es verziója.


Elindult a regisztráció a NAV Online Számla ÉLES rendszerébe.
Korábbi híresztelésekkel szemben a teszt oldalon létrehozott felhasználók NEM lesznek alkalmasak az éles rendszeren azonosításra.
Az éles rendszer elérhetősége: https://onlineszamla.nav.gov.hu


Frissítésre került a Teszt-lekérdezések aloldal. Részletesebb validálási információk elérhetőek.
Egyértelműsítésre került a szoftver azonosító képzése:
„A softwareId képzésére vonatkozó ajánlás: az azonosító első két karaktere a szoftvert fejlesztő cég országkódja ISO 3166 alpha-2 szabvány szerint. (pl.: HU) Az azonosító további karakterei a fejlesztő cég adó törzsszáma, 4-9 számjegyen.”
(*) Ez a meghatározás nem azt jelenti, hogy 5 karaktert (számot) kell megadni, hanem, hogy az adószám első 4 vagy maximum az első 9 karakterét javasoljuk megadni a softwareID-ban.


A letöltések menüpontban, fejlesztői bejelentkezést követően letölthető a NOSZA segédprogram 0.1.5 -ös verziója.
[update 18.06.22.] A 0.1.11-es verzió automatikus frissítéssel települ