Szállítólevél szerkesztése

Új szállítólevél létrehozása

A program főképernyőjén az Új szállítólevél gombra, a Dokumentumok menüpont Új szállítólevél elemére, a Szállítólevelek ablakban az Új gombra kattintva vagy az Insert billentyűt lenyomva, illetve a szerkesztőben az Új gombbal kezdhetünk bele új szállítólevél létrehozásába.

Ügyfél megadása

Ügyfelet kétféleképpen lehet megadni. Az Ügyfél kiválasztása gombra kattintva az Ügyfelek törzsben szereplő ügyfelek listája jelenik meg, ahol a kiválasztás után az ügyfél adatai bekerülnek a szállítólevél szerkesztő megfelelő mezőibe.

Magunk is megadhatjuk az ügyfél adatait a megfelelő mezőkbe beírva. Ez esetben az ügyfél adatai a Ügyfél mentése gombra kattintva el is menthetőek az Ügyfelek törzsbe.

Az Ügyfelek gomb melletti Ügyféladatok törlése gombra kattintva kitörölhetjük az ügyfél adatokat.

Termékek megadása

Az alábbi táblázat összefoglalja a szállítólevél tételeivel kapcsolatos műveleteket, és hogy hogyan érhetőek azok el.

Gomb és
billentyűparancs
HatásGomb és
billentyűparancs
Hatás
Tétel hozzáadása törzsbőlÚj tétel hozzáadása a Termékek törzsből Új tétel hozzáadásaÚj, törzsben nem szereplő tétel hozzáadása
Tétel szerkesztéseA kijelölt tétel szerkesztése Tétel másolásaA kijelölt tétel másolása
Tétel törléseA kijelölt tétel törlése  
Új tétel hozzáadása

A megfelelő gombnyomásra, vagy billentyűparancsra egy új ablak jelenik meg, ahol a Termékek törzsben nyilvántartott termékek közül válogathatunk. Cikkszám, és név alapján szűrhetjük is a termékek listáját, illetve készletkezelési modul megléte esetén az alapján is, hogy mely termékek vannak készleten. Ctrl + Enter-t ütve, vagy a Hozzáad gombra kattintva a kiválasztott termék hozzáadódik a szállítólevél tételeihez. Ha a kiválasztott termékhez tartozik gyári szám, akkor a Gyári Számokat megjelenítő ablak felugrik, ahol kiválaszthatjuk a hozzáadni kívánt gyári számokat. Ha több gyári számot is kiválasztunk, a termék többször kerül fel a szállítólevélre, mindegyik bejegyzés egy-egy különböző gyári számmal. Gyári számos termék esetén a mennyiség nem szerkeszthető, mindig 1.

Új, törzsben nem szereplő tétel hozzáadása

Egy új ablak jelenik nem, ahol a tétel adatai megadhatóak. A Termékek törzs gombra kattintva lehetőségünk van arra is, hogy egy törzsbeli terméket töltsünk be, és annak módosítsuk egy vagy több jellemzőjét. Ezen az ablakon lehetőségünk van az adott tételhez tartozó megjegyzés megadására is.

Tétel módosítása

A módosítandó tételt kijelölve, és Enter-t ütve, vagy a Módosítás gombra kattintva az előző pontban szereplő ablak jelenik meg, ahol a mezők a kijelölt tétel adataival lesznek feltöltve. Itt lehetőségünk van módosítani őket, vagy a Termékek törzs gombra kattintva új terméket is betölthetünk.

Az egyes tételeknél a cikkszám, megnevezés, SZJ/ÉJ/VTSZ, mennyiség, mennyiség egység, nettó és bruttó egységár, kedvezmény és az ÁFA mezők a táblázatban is szerkeszthetőek.

Gyári számos terméknél, vagy ha a mennyiség egység a - (kötőjel) karakter, a mennyiség egység nem változtatható, mindig 1 lesz.

Tétel másolása

A kijelölt tétel még egyszer hozzáadódik a szállítólevélhez. Gyári számos tétel másolása esetén a Gyári Számokat megjelenítő ablak is felugrik, ahol csak a legutolsó kiválasztott gyári számot veszi figyelembe.

Tétel hozzáadásánál, módosításánál, másolásánál lehetőségünk van olyan gyári számot is kiválasztani, ami már szerepel a szállítólevélen, azonban lezárás előtt erre figyelmeztetni fog a program, és addig nem engedi lezárni, míg ezt a hibát ki nem javítottuk. Üres gyári számot nem lehet kiválasztani egyik esetben sem.

Tétel törlése

A kijelölt tétel törlődik a szállítólevélről.

Szállítólevél kelte

A szállítólevél kelte mező nem szerkeszthető, az értéke automatikusan állítódik be az operációs rendszer órája alapján a szerkesztő megnyitásakor.

Megrendelés száma

Megadása opcionális, ha a szállítólevelet egy megrendelés alapján állítjuk ki, annak a sorszáma kerülhet ide.

Számla száma

Ha a szállítólevél alapján később készítünk számlát is, annak a sorszáma kerül ide.

Pénznem

A számlán szereplő pénznem választható ki. Ha nem Magyar Forint van kiválasztva, akkor a számla végösszege alatti gombon a kiválasztott deviza árfolyamát láthatjuk. A gombra kattintva a felugró ablakban meg is változtathatjuk, és elmenthetjük, frissíthetjük az árfolyamot.

Kétnyelvű

Ha a szállítólevél kétnyelvűre van állítva, nyomtatáskor a különböző kifejezések magyar mellett angol nyelven is fel lesznek tüntetve.

Áfamentes export

Áfamentes export esetén minden tételnél az ÁFA mező 0%-os Áfamentes exportra állítódik.

Megjegyzés

A Megjegyzés mezőbe tetszőleges szöveg írható be, ami a számlán a cég-, és ügyféladatok alatt található megjegyzés rovatban fog szerepelni. A Megjegyzés sablonok gombra kattintva a megjegyzés sablonokat tartalmazó ablak hozható elő, ahol előre megadott megjegyzések találhatóak, mellettük pedig rövid magyarázatok használatukat illetően. A Megjegyzés szerkesztése gomb egy ablakot nyit meg, ahol a megjegyzés egy nagyobb mezőben szerkeszthető.

Szállítólevél mentése és nyomtatása

Gomb és
billentyűparancs
HatásGomb és
billentyűparancs
Hatás
MentésSzállítólevél mentéseLezárásSzállítólevél lezárása
Nyomtatási előnézetNyomtatási előnézetNyomtatásSzállítólevél nyomtatása
Szállítólevél mentése

Szállítólevél piszkozatként történő mentéséhez a következőnek kell teljesülnie:

Ha ez teljesül, akkor a szállítólevél, és a rajta található tételek mentésre kerülnek. Ha valami hiba történne a mentés során, arról felugró ablak tájékoztat.

Szállítólevél lezárása

Ha ezek teljesülnek, akkor lehet a szállítólevelet lezárni. Ekkor kap a szállítólevél sorszámot, és csak ezután lehet nyomtatni.

Nyomtatási előnézet

A szállítólevélről kapunk egy előnézeti képet, átnézhetjük, hogy az adatok helyesen szerepelnek-e. Demó módban egy Minta Szállítólevél felirat is szerepel az előnézeti képen.

Szállítólevél nyomtatása

Nyomtatni csak lezárt szállítólevelet lehet. Ha az adott számla még nem volt nyomtatva, a beállításokban megadott alapértelmezett példányszámban nyomtatja, további nyomtatáskor viszont rákérdez a kívánt példányszámra.