Termékek törzs

Az Termékek törzs szolgál a cég által kínált termékek és szolgáltatások adatainak kezelésére.

Új termék hozzáadása

Az Új Termék gombra kattintva a jobb oldali mezők szabaddá válnak, ahol megadhatjuk a termék adatait.

A készletkezelő modul aktiválása után az alábbi mezők is elérhetőek

Hiányzó adat esetén az adathoz tartozó mező elszíneződik.

A Mentés gomb megnyomásával rögzíthetjük az adatokat, vagy a Mégsem gombbal visszaléphetünk.

Termék módosítása

A módosítani kívánt terméket a táblázatban kijelölve annak adatai megjelennek az oldalsó mezőkben, ahol átírhatjuk azokat. A módosítások a Mentés gomb megnyomása után kerülnek rögzítésre, ha közben elnavigálunk, vagy bezárjuk az ablakot, a változtatások elvesznek.

Termék törlése

A törölni kívánt terméket a táblázatban kijelölve, majd a Törlés gombra kattintva törölhetjük. Törlési szándékukat egy felugró ablakban meg kell erősíteni, ezután hajtódik végre a törlés.

Keresés a termékek között

Az ablak jobb oldali részén a Keresés fület aktiválva hozhatjuk elő a keresőmezőket. A jelölőnégyzetekkel adhatjuk meg, hogy mely feltételek alapján szeretnénk keresni, és a mellettük lévő szövegdobozokban, lenyíló listákban adhatjuk meg a konkrét keresési feltételt. A jelölőnégyzetek háromállásúak. A pipa az adott feltétel szerinti keresést, a teli négyzet az adott feltétel tagadását, az üres a feltétel mellőzését jelenti.

Adott terméket tartozó dokumentumok keresése

Egy terméket kijelölve, és a Számlák gombot, vagy F6-ot nyomva az adott terméket tartalmazó számlákat tekinthetjük meg. Ha jobb gombbal kattintunk egy termékre a táblázatban, a felugró menü alsó felén található menüpontok segítségével a többi dokumentumtípusra is kereshetünk.

Dokumentum kiállítása adott termékkel

Jobb gombbal a kíván termékre kattintva a felugró menü felső feléből választhatjuk ki a kívánt dokumentum típust. A megfelelő menüpontra kattintva az adott dokumentumhoz tartozó szerkesztőablak jön be, ami már tartalmazni fogja a kiválasztott terméket.

Termékek importálása

Az Importálás gombra kattintva, vagy F7-et ütve kezdhetünk bele az importálásba.

Először az importálandó adatokat tartalmazó fájlt kell kiválasztanunk. Lehetőségünk van .xls, .xlsx és .ods kiterjesztésű fájlokat is megadni.

Ezután egy új ablakban a fájl tartalmát láthatjuk, a különböző munkalapokat különböző füleken. Itt meg kell adnunk, hogy melyik oszlopban melyik adat szerepel, illetve hogy a hányadik sortól kezdve, és hány sort szándékozunk importálni.

Ezt követi az adatok beolvasása, és ellenőrzése, hogy megfelelnek-e az adatbázis követelményinek. (Pl.: ár megfelelő formátumú-e) Az esetlegesen felmerülő problémákról a legelső fülön található üzenet ablak tájékoztat. Ha egy sorban nem volt megnevezés és nettó vagy bruttó ár megadva, akkor az a sor nem kerül beillesztésre, mivel ezek az adatok szükségesek egy termék adatbázisba történő felvételekor. Ha csak a formátummal volt baj, vagy nem találta az adott értéket az adatbázisban, pl. áfánál, vagy mennyiség egységnél, akkor egy tetszőleges értéket választ a program, és mi később megadhatjuk a pontos értéket a Termékek törzsben.

Ezután történhet meg az adatok tényleges mentése az adatbázisba a Mentés gomb megnyomásával.

Termékek exportálása

Az Exportálás gombra kattintva, vagy a F8-at ütve hozhatjuk elő az Exportálás ablakot. Itt meg adnunk, mely adatok kerüljenek exportálásra. Ha a kívánt mezőket kiválasztottuk, a Tovább gomb megnyomása után már csak a fájlnevet, és a típusát kell megadni, és meg is történhet az adatok exportálása. Az exportálás funkció, akárcsak az importálás, az .xls, .xlsx és az .ods formátumokat támogatja.

Ugrás az oldal tetejére.