A telepítés menete

A számlázó program telepítése

A program telepítése a creative_szamla_1.4_setup.exe futtatásával történik.

Ha a telepítőt futtató felhasználó rendszergazdai jogokkal rendelkezik, akkor kiválaszthatja, hogy az összes Windows felhasználó számára kívánja telepíteni a programot, vagy csak saját magának, rendszergazdai jogosultságokkal nem rendelkező felhasználó esetén.

A telepítés helyéül szolgáló alapértelmezett mappa aszerint kerül kiválasztásra, hogy csak az aktuális Windows felhasználó, vagy az összes számára kívánjuk telepíteni az alkalmazást. Természetesen a megadotton kívül tetszőlegesen választható más mappa.

FONTOS: Windows Vista és Windows 7 rendszerek alatt, bekapcsolt UAC esetén semmiképp se telepítsük a programot a Program Files mappába. Ez a mappa védett, ezért csak rendszergazdai jogosultsággal írhatunk bele. Ha a programot mégis ezen a mappán belül telepítenénk, akkor a helyes működéshez adminisztrátorként kell futtatnunk azt. (Jobb klikk a parancsikonon, vagy a Szamlazo.exe-n, és Futtatás Rendszergazdaként (Run as Administrator)

A program futtatásához szükséges a .Net Framework 4 Client Profile vagy Full verziója és az Sql Server Compact 4.0 megléte. A telepítő alkalmazás ellenőrzi, hogy ezek megtalálhatóak-e a gépen, és ha nem, felajánlja a telepítésüket. Mindkét komponens telepítéséhez rendszergazdai jogosultság szükséges.

A számlázó program eltávolítása

Az eltávolító alkalmazás a program főmappájában található Uninstall.exe-vel, a Start menübeli mappájában lévő Eltávolítás parancsikonnal, vagy a Vezérlőpultban található Programok és szolgáltatások (Windows XP alatt Programok telepítése és törlése) ablakban, a számlázó program sorát kijelölve, és az eltávolítás gombra kattintva indítható. Ezután az Eltávolít gombra való kattintással kezdődik meg a program eltávolítása. Az eltávolítás végeztével lehetőségünk van megadni, hogy eltávolítsa-e a helyi adatbázist. A program használata során létrejött biztonsági mentések mindig megmaradnak az eredeti helyükön.


A MySQL szerver telepítése

Ha a számlázó programot csak egy gépen kívánjuk használni, akkor nincs szükség a MySQL telepítésére, a program egy saját adatbázis fájllal fog dolgozni, ami minden esetben telepítésre kerül.
A MySQL szerver telepítéséhez rendszergazdai jogosultság szükséges.

A szerver telepítése a creative_szamla_1.4_mysql_setup.exe futtatásával történik. A szerver telepítése már meglévő MySQL szerver mellett is lehetséges, nem fogják befolyásolni egymást. A telepítés során meg kell adnunk, melyik portot használja a szerver. Ez alapértelmezetten 3309-re van állítva, de 2014 és 65535 között fogad el értékeket. A kiválasztott port a telepítési folyamat végét jelző ablakban, vagy a szerver főkönyvtárában található show_port.cmd futtatásával (a Start menüből is elérhető) is látható. Fontos a port szám ismerete, mert a számlázó program adatbázis kapcsolatának megadásakor arra is szükség van. A szerver Windows szolgáltatásként települ, így a későbbiekben a Windows elindulásával a szerver is automatikusan el fog indulni.

A MySQL szerver eltávolítása

A MySQL szerver eltávolításához rendszergazdai jogosultság szükséges.

Az eltávolító alkalmazás a szerver főmappájában található Uninstall.exe-vel, a Start menübeli mappájában lévő Eltávolítás parancsikonnal, vagy a Vezérlőpultban található Programok és szolgáltatások (Windows XP alatt Programok telepítése és törlése) ablakban, a szerver sorát kijelölve, és az eltávolítás gombra kattintva indítható. Ezután az Eltávolít gombra való kattintással kezdődik meg a program eltávolítása. Ha szerver még fut, az alkalmazás leállítja azt, és azután kezdi meg a fájlok tényleges eltávolítását.

Ugrás az oldal tetejére.