Felhasználók törzs

Felhasználók törzsben hozhatunk létre új felhasználói fiókokat a programhoz, törölhetünk meglévőket, illetve módosíthatjuk bizonyos adataikat. Ezekre a fiókokra a programba való bejelentkezéshez van szükség. Kétféle fiók hozható létre: adminisztrátori fiók, amely teljes hozzáférést biztosít a programhoz, valamint normál fiók, amely korlátozott hozzáférést enged meg.

Jogosultságok

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a fiók típusok közötti fontosabb különbségeket:

  Normál felhasználó Adminisztrátor
Ügyfél- és Termékadatok módosítása Igen Igen
Számla kiállítása Igen Igen
Nyomtatási beállítások Igen Igen
Felhasználói fiókok módosítása Nem Igen
Cégadatok módosítása Nem Igen
Termékkulcs módosítása Nem Igen
Adatbázis kapcsolat módosítása Nem Igen

Új felhasználó hozzáadása

Új felhasználói fiókokat csak adminisztrátori jogosultsággal rendelkező felhasználók hozhatnak létre. Az Új Fiók gombra kattintva a jobb oldali mezők szabaddá válnak, ahol az adatokat megadhatjuk.

Ha valamelyik adat nem helyes, pl. hiányzik, vagy a két megadott jelszó különbözik egymástól, akkor a mező elszíneződik, és ha felé visszük az egeret, felugró ablak tájékoztat a hiba okáról.

A Mentés gomb megnyomásával rögzíthetjük a megadott adatokat, vagy a Mégsem gombbal visszaléphetünk.

Felhasználó adatainak módosítása

A módosítani kívánt felhasználói fiókot a táblázatban kijelölve annak összes adata az oldalsó mezőkben is megjelenik, kivéve a jelszót. Normál felhasználók csak a saját adataikat tudják módosítani, adminisztrátorok viszont bárkiét. Saját jelszó módosításánál a régit is meg kell adni, azonban egy admin a régi jelszó ismerete nélkül állíthat be új jelszót bármelyik másik felhasználónak. Az Új felhasználó hozzáadásában leírt megkötések természetesen itt is érvényesek. A módosított adatok a Mentés gomb megnyomása után kerülnek rögzítésre, ha közben elnavigálunk vagy bezárjuk az ablakot, a változtatások elvesznek. Az admin azonosítójú felhasználónak csak a jelszava módosítható.

Felhasználó törlése

A törölni kívánt felhasználói fiókot a táblázatban kijelölve, majd a Fiók törlése gombot megnyomva, és a felugró ablakban törlési szándékunkat megerősítve törölhetjük. Az admin azonosítójú felhasználó nem törölhető az adatbázisból.

Ugrás az oldal tetejére.