Számlakönyv

A számlakönyv tartalmazza a programmal kiállított összes számlát, valamint a még le nem zárt piszkozatokat. Itt tudunk számlákat létrehozni, piszkozatokat megnyitni és törölni, vagy lezárt számlákat sztornózni. A számlák teljes listája éves bontásban érhető el, és a részletes szűrési funkciók segítségével bármely korábbi számla könnyedén kikereshető. Az egyes évek közötti váltást az ablak alján található lenyíló lista illetve léptető gombok teszik lehetővé. A lista alatt a listán szereplő számlák értékeinek összegei szerepelnek.

Számlák szűrése

A szűrési feltételeket beállíthatjuk a Szűrés gombra kattintáskor felugró ablakban. Háromállású jelölőnégyzetek segítségével állíthatjuk be, hogy mely tulajdonságok alapján szeretnénk szűrni. Az üres jelölőnégyzettel rendelkező tulajdonságok nem szerepelnek szűrési feltételként. A kijelölt jelölőnégyzetek (ezt alapesetben egy pipa jelzi) jelzik, hogy az adott tulajdonság meglétére szűrünk, pl. olyan számlákra, amelyeken az ügyfél neve tartalmazza a megadott kifejezést. A jelölőnégyzet NEM állapota (ezt alapesetben egy telt négyzet jelzi) az adott tulajdonság tagadását jelenti, pl. az olyan számlák, amelyek nem az adott napon lettek kiállítva. Az egyes tulajdonságok között ÉS kapcsolat van.

A Szűr gombot megnyomva, vagy a Ctrl+F billentyűkombinációval szűrhetünk.

Új számla

Az Új gombra kattintva, vagy az Insert-et lenyomva lehetőségünk van új számla létrehozására. Ekkor a számlaszerkesztő nyílik meg üresen, csakúgy, mintha a főmenüből nyitottuk volna meg.

Számla megnyitása

A megnyitni kívánt számla kijelölése után, a Megnyit gombra kattintva vagy a Shift+Insert billentyűkombinációt leütve, esetleg a táblázatban a megnyitandó számlára duplán kattintva tudjuk azt megnyitni. Ha a számla piszkozat számla, akkor lehetőségünk van azt szerkeszteni, egyébként csak az adatok megtekintésére és a számla nyomtatására van lehetőség.

Ha a számlaszerkesztőt a számlakönyvből nyitjuk meg, akkor annak bezárása után a számlakönyvhöz tér vissza a program, ugyanazokkal a szűrőbeállításokkal, amik a szerkesztő megnyitása előtt voltak aktívak. A számlákat újra lekéri az adatbázisból, hogy az időközben bekövetkezett változásokról mi is értesüljünk. Ezt a frissítést mi magunk is megtehetjük manuálisan a Frissít gomb, vagy az F5 billentyű megnyomásával.

Számla másolása

A Másol gomb, vagy a Ctrl+Ins billentyűkombináció segítségével lehetőségünk van egy számla másolására. Ilyenkor a számlaszerkesztő nyílik meg, ami a kijelölt számla adataival lesz kitöltve. Lehetőségünk van módosítani a számlát, vagy akár rögtön le is zárhatjuk.

Sztornószámla létrehozása

A Sztornóz gombbal, vagy a Shift+Del billentyűkombinációval tudjuk a kijelölt számlát sztornózni, ha az egy még sztornózatlan, lezárt számla. A program rákérdez, valóban sztornózni szeretnénk-e a kijelölt számlát. Megerősítés után azonnal elkészül a sztornó számla, amely pontosan az eredeti számla tételeit tartalmazza, negatív mennyiségekkel.

Számla törlése

A Töröl gomb vagy a Delete billentyű segítségével tudjuk a kijelölt számlát törölni, ha az piszkozat számla.