Online Számla

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő. Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.

A Creative Számla Felkészült

20018. július 1-jétől a programban kiállított 100.000 Ft vagy magasabb ÁFA tartalommal rendelkező számla bizonylatok automatikusan továbbítódak a NAV felé. Az adatok továbbításához Internet kapcsolatra van szükség.
Ezért programunk 1.6 -os verziójától kezdődően nincs lehetőség helyi adatbázis használatára, a Creative Számla a továbbiakban kizárólag a "Távoli adatbázis szolgáltatás" kapcsolattal működik.
2018. május 1-jétől a Creative Számla új konstrukcióban érhető el. A Mobil flotta-kezelés kivételével az összes plusz modul a továbbiakban az alaprendszer részét képezi.


Felhasználói teendők az Online Számla jelentés megfelelő működéséhez

A Creative Számlázó program bekötése a NAV rendszerébe megtörtént.
A számlázó továbbiakban történő használatához a programot frissíteni kell az 1.6.0-s verzióra, amit a következő linkre kattintva tehet meg:

Letöltés
creative_szamla_1.6.0_setup.exe

A program frissítését követően a számlázó programba meg kell adni a NAV technikai felhasználó adatait.
A NAV technikai felhasználót az https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon tudja létrehozni.
Lehetséges, hogy a regisztrációt már a könyvelője elvégezte, ezért kérem, egyeztessen vele.

A programban a NAV technikai felhasználót a Beállítások / NAV adatkapcsolat fülön tudja beállítani. 

Meg kell adni az azonosítóhoz a technikai felhasználó nevét, jelszavát, majd a kódolás gombbal el kell azt kódolnia (kérjük, a gombot a pontos jelszó beírása után egyszer nyomja meg).
Meg kell adni a beküldő adószámát (ez nagy valószínűséggel az Ön adószáma lesz), az XML aláíró és cserekulcsokat.
Ezen adatokat a NAV online számla felületen tudja előállítani, mint már említettük.

Amennyiben az ön cége alanyi adómentes, kérjük, jelölje be az alanyi adómentes opciót a Beállítások / Cégadatok lapon.

Változások a programban

Az ÁFA kulcs törzsben be kell állítani az egyes ÁFA kulcsok típusait. 0%-os ÁFA-nál meg kell adnia az adómentesség jogalapját, ezt ezzel a választó listával tudja megadni.

Számlakönyv (számla lista)

A Jelentés oszlopban látható a NAV-os jelentés státusza. A „Nem kell jelenteni” címke azt mutatja, hogy az érintett számla 2018.07.01 elött készült, vagy az áfa tartalma nem érte el a 100 000 Ft-ot.

A számla soron jobb gombot nyomva a NAV jelentés eredménye menüpontot választva tekinthetőek meg a jelentés részletei.

A Részletek mezőben olvasható, ha a válasz tartalmaz üzenetet. Ezt kell értelmezni abban az esetben, ha a jelentés sárga, vagy piros színű címkét kapott.

Piros címke esetén kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, mert ez esetben a jelentést nem sikerült beküldenünk a NAV részére!

Sárga címke esetén a számla tartalmát illető megjegyzést küldött vissza a NAV. Ilyen esetben olvassa el a jelentés részleteit és annak tekintetében vegye fel velünk, vagy a könyvelőjével a kapcsolatot. Szükséges esetben a számlák tartalmi javítását sztornózással és javított számla kiállításával lehet megtenni.

Számla kiállítása

Előleg számlázása esetén ki kell választania a számlatétel sorában, hogy előleg típusú.
A VTSZ és SZJ számok megadása bekerült egy külön, besorolási számokat tartalmazó panelre. Az egyes besorolási számok típusonként szétválogatva adhatóak meg itt.

A régi VTSZ / SZJ és egyéb besorolási számokat át kell vezetni ezekbe az új mezőkbe a megfelelő jelentések leadásához. Ezt szükséges elvégezni a termék törzsben minden besorolási számmal ellátott termékre, és a frissítés előtt elkészített piszkozat bizonylatok szerkesztőiben is.

Ugrás az oldal tetejére.