Bevételezések

A Bevételezések ablak tartalmazza az összes eddig létrehozott bevételezési dokumentumot. Megnyithatunk meglévő bizonylatokat megtekintésre, vagy nyomtatásra, illetve leronthatjuk azokat. A bizonylatok teljes listája éves bontásban érhető el, és a részletes szűrési funkciók segítségével bármely korábbi bevételezés könnyedén kikereshető. Az egyes évek közötti váltást az ablak alján található lenyíló lista illetve léptető gombok teszik lehetővé. A lista alatt a listán szereplő bizonylatok értékeinek összegei szerepelnek.

Bizonylatok szűrése

A szűrési feltételeket beállíthatjuk a Szűrés gombra kattintáskor felugró ablakban. Háromállású jelölőnégyzetek segítségével állíthatjuk be, hogy mely tulajdonságok alapján szeretnénk szűrni. Az üres jelölőnégyzettel rendelkező tulajdonságok nem szerepelnek szűrési feltételként. A kijelölt jelölőnégyzetek (ezt alapesetben egy pipa jelzi) jelzik, hogy az adott tulajdonság meglétére szűrünk, pl. olyan bizonylatokra, amelyeken az szállító neve tartalmazza a megadott kifejezést. A jelölőnégyzet NEM állapota (ezt alapesetben egy telt négyzet jelzi) az adott tulajdonság tagadását jelenti, pl. az olyan bizonylatok, amelyek nem az adott napon lettek kiállítva. Az egyes tulajdonságok között ÉS kapcsolat van.

A Szűr gombot megnyomva, vagy a Ctrl+F billentyűkombinációval szűrhetünk.

Új bizonylat

Az Új gombra kattintva, vagy az Insert-et lenyomva lehetőségünk van új bevételezési bizonylat létrehozására. Ekkor a bizonylatszerkesztő nyílik meg üresen, csakúgy, mintha a főmenüből nyitottuk volna meg.

Bizonylat megnyitása

A megnyitni kívánt bizonylat kijelölése után, a Megnyit gombra kattintva vagy a Shift+Insert billentyűkombinációt leütve, esetleg a táblázatban a megnyitandó bizonylatra duplán kattintva tudjuk azt megnyitni. Megnyitás után csak az adatok megtekintésére és a bizonylat nyomtatására van lehetőség.

Ha a bizonylatszerkesztőt a Bevételezések ablakból nyitjuk meg, akkor annak bezárása után a ugyanoda tér vissza a program, ugyanazokkal a szűrőbeállításokkal, amik a szerkesztő megnyitása előtt voltak aktívak. A bizonylatokat újra lekéri az adatbázisból, hogy az időközben bekövetkezett változásokról mi is értesüljünk. Ezt a frissítést mi magunk is megtehetjük manuálisan a Frissít gomb, vagy az F5 billentyű megnyomásával.

Bizonylat másolása

A Másol gomb, vagy a Ctrl+Ins billentyűkombináció segítségével lehetőségünk van egy bevételezési bizonylat másolására. Ilyenkor a bizonylatszerkesztő nyílik meg, ami a kijelölt bizonylat adataival lesz kitöltve. Lehetőségünk van módosítani a bizonylatot, vagy akár rögtön le is zárhatjuk.

Bizonylat lerontása

A Leront gombbal, vagy a Shift+Del billentyűkombinációval tudjuk a kijelölt bizonylatot lerontani. Egy felugró ablak kéri szándékunk megerősítését, csak azután történik meg a bizonylat lerontása. A program először ellenőrzi hogy a bizonylaton szereplő termékekből van-e elég készleten, illetve hogy a gyári számos termékekből meg vannak-e még az adott termékek. Csak ha mindent rendben talált, akkor történik meg a bizonylat lerontása.

Ugrás az oldal tetejére.