Árajánlatok

Az árajánlatok ablak tartalmazza a programmal készített összes árajánlatot. Itt tudunk árajánlatokat létrehozni, megnyitni, és törölni, valamint árajánlat alapján szállítólevelet vagy számlát kiállítani. A árajánlatok listája éves bontásban érhető el, és a részletes szűrési funkciók segítségével bármely korábbi árajánlat könnyedén kikereshető. Az egyes évek közötti váltást az ablak alján található lenyíló lista illetve léptető gombok teszik lehetővé. A lista alatt a listán szereplő árajánlatok értékeinek összegei szerepelnek.

Árajánlatok szűrése

A szűrési feltételeket beállíthatjuk a Szűrés gombra kattintáskor felugró ablakban. Háromállású jelölőnégyzetek segítségével állíthatjuk be, hogy mely tulajdonságok alapján szeretnénk szűrni. Az üres jelölőnégyzettel rendelkező tulajdonságok nem szerepelnek szűrési feltételként. A kijelölt jelölőnégyzetek (ezt alapesetben egy pipa jelzi) jelzik, hogy az adott tulajdonság meglétére szűrünk, pl. olyan árajánlatokra, amelyeken az ügyfél neve tartalmazza a megadott kifejezést. A jelölőnégyzet NEM állapota (ezt alapesetben egy telt négyzet jelzi) az adott tulajdonság tagadását jelenti, pl. az olyan árajánlatok, amelyek nem az adott napon lettek elkészítve. Az egyes tulajdonságok között ÉS kapcsolat van.

A Szűr gombot megnyomva, vagy a Ctrl+F billentyűkombinációval szűrhetünk.

Új árajánlat

Az Új gombra kattintva, vagy az Insert-et lenyomva lehetőségünk van új árajánlat létrehozására. Ekkor az árajánlat szerkesztő nyílik meg üresen, csakúgy, mintha a főmenüből nyitottuk volna meg.

Árajánlat megnyitása

A megnyitni kívánt árajánlat kijelölése után, a Megnyit gombra kattintva vagy a Shift+Insert billentyűkombinációt leütve, esetleg a táblázatban a megnyitandó árajánlatra duplán kattintva tudjuk azt megnyitni. Megnyitás után csak az adatok megtekintésére és az árajánlat nyomtatására van lehetőség.

Ha a árajánlat szerkesztőt az árajánlatok ablakból nyitjuk meg, akkor annak bezárása után az árajánlatok ablakhoz tér vissza a program, ugyanazokkal a szűrőbeállításokkal, amik a szerkesztő megnyitása előtt voltak aktívak. Az árajánlatokat újra lekéri az adatbázisból, hogy az időközben bekövetkezett változásokról mi is értesüljünk. Ezt a frissítést mi magunk is megtehetjük manuálisan a Frissít gomb, vagy az F5 billentyű megnyomásával.

Árajánlat másolása

A Másol gomb, vagy a Ctrl+Ins billentyűkombináció segítségével lehetőségünk van egy árajánlat másolására. Ilyenkor az árajánlat szerkesztő nyílik meg, ami a kijelölt árajánlat adataival lesz kitöltve. Lehetőségünk van módosítani az árajánlatot, vagy akár rögtön le is zárhatjuk.

Árajánlat törlése

A Töröl gomb vagy a Delete billentyű segítségével tudjuk a kijelölt árajánlatot törölni.

Szállítólevél vagy Számla kiállítása árajánlat alapján

A szállítólevél vagy számla alapjául választott árajánlat kijelölése után arra jobb gombbal kattintva felugrik egy helyi menü. A menüben a Szállítólevél kiállítása vagy a Számla kiállítása menüpontok egyikét választva kezdeményezhetjük az új dokumentum elkészítését. (Számla kiállítása esetén a Számláz gomb vagy a Ctrl+End billentyűkombináció lenyomása is használható.) Megjelenik a szállítólevél vagy számlaszerkesztő ablak, amely az árajánlaton szereplő tételekkel és azonos vevő adatokkal lesz kitöltve.

Ugrás az oldal tetejére.