Árajánlat szerkesztése

Új árajánlat létrehozása

A program főképernyőjén az Új árajánlat gombra, a Dokumentumok menüpont Új árajánlat elemére, az Árajánlatok ablakban az Új gombra kattintva vagy az Insert billentyűt lenyomva, illetve az árajánlat szerkesztőben az Új gombbal kezdhetünk bele új árajánlat létrehozásába.

Ügyfél megadása

Ügyfelet kétféleképpen lehet megadni. Az Ügyfél kiválasztása gombra kattintva az Ügyfelek törzsben szereplő ügyfelek listája jelenik meg, ahol a kiválasztás után az ügyfél adatai bekerülnek az árajánlat szerkesztő megfelelő mezőibe.

Magunk is megadhatjuk az ügyfél adatait a megfelelő mezőkbe beírva. Ez esetben az ügyfél adatai az Ügyfél mentése gombra kattintva el is menthetőek az Ügyfelek törzsbe.

Az Ügyfelek gomb melletti Ügyféladatok törlése gombra kattintva kitörölhetjük az ügyfél adatokat.

Termékek megadása

Az alábbi táblázat összefoglalja az árajánlat tételeivel kapcsolatos műveleteket, és hogy hogyan érhetőek azok el.

Gomb és
billentyűparancs
HatásGomb és
billentyűparancs
Hatás
Tétel hozzáadása törzsbőlÚj tétel hozzáadása a Termékek törzsből Új tétel hozzáadásaÚj, törzsben nem szereplő tétel hozzáadása
Tétel szerkesztéseA kijelölt tétel szerkesztése Tétel másolásaA kijelölt tétel másolása
Tétel törléseA kijelölt tétel törlése  
Új tétel hozzáadása

A megfelelő gombnyomásra, vagy billentyűparancsra egy új ablak jelenik meg, ahol a Termékek törzsben nyilvántartott termékek közül válogathatunk. Cikkszám, és név alapján szűrhetjük is a termékek listáját, illetve készletkezelési modul megléte esetén az alapján is, hogy mely termékek vannak készleten. Ctrl + Enter-t ütve, vagy a Hozzáad gombra kattintva a kiválasztott termék hozzáadódik az árajánlat tételeihez.

Új, törzsben nem szereplő tétel hozzáadása

Egy új ablak jelenik nem, ahol a tétel adatai megadhatóak. A Termékek törzs gombra kattintva lehetőségünk van arra is, hogy egy törzsbeli terméket töltsünk be, és annak módosítsuk egy vagy több jellemzőjét. Ezen az ablakon lehetőségünk van az adott tételhez tartozó megjegyzés megadására is.

Tétel módosítása

A módosítandó tételt kijelölve, és Enter-t ütve, vagy a Módosítás gombra kattintva az előző pontban szereplő ablak jelenik meg, ahol a mezők a kijelölt tétel adataival lesznek feltöltve. Itt lehetőségünk van módosítani őket, vagy a Termékek törzs gombra kattintva új terméket is betölthetünk.

Az egyes tételeknél a cikkszám, megnevezés, SZJ/ÉJ/VTSZ, mennyiség, mennyiség egység, nettó és bruttó egységár, kedvezmény és az ÁFA mezők a táblázatban is szerkeszthetőek.

Ha a mennyiség egység a - (kötőjel) karakter, a mennyiség nem változtatható, mindig 1 lesz.

Tétel másolása

A kijelölt tétel még egyszer hozzáadódik az árajánlathoz.

Tétel törlése

A kijelölt tétel törlődik az árajánlatról.

Árajánlat kelte

Az árajánlat kelte mező nem szerkeszthető, az értéke automatikusan állítódik be az operációs rendszer órája alapján a szerkesztő megnyitásakor.

Érvényességi határidő

Értéke bármi megkötés nélkül, szabadon állítható.

Fizetési mód

Értéke Átutalás, Készpénz vagy Postai utánvét lehet. Az X gombra kattintva alapértelmezett üres érték állítható vissza.

Pénznem

Az árajánlat szereplő pénznem választható ki. Ha nem Magyar Forint van kiválasztva, akkor végösszeg alatti gombon a kiválasztott deviza árfolyamát láthatjuk. A gombra kattintva a felugró ablakban meg is változtathatjuk, és elmenthetjük, frissíthetjük az árfolyamot.

Állapot

A lehetséges értékek:Folyamatban, Elfogadva, Elutasítva. Az árajánlat létrehozásakor, és később, lezárás után is módosítható. Módosításra az Árajánlatok ablakban is lehetőség van.

Kétnyelvű

Ha az árajánlat kétnyelvűre van állítva, nyomtatáskor a különböző kifejezések magyar mellett angol nyelven is fel lesznek tüntetve.

Áfamentes export

Áfamentes export esetén minden tételnél az ÁFA mező 0%-os Áfamentes exportra állítódik.

Megjegyzés

A Megjegyzés mezőbe tetszőleges szöveg írható be, ami a számlán a cég-, és ügyféladatok alatt található megjegyzés rovatban fog szerepelni. A Megjegyzés sablonok gombra kattintva a megjegyzés sablonokat tartalmazó ablak hozható elő, ahol előre megadott megjegyzések találhatóak, mellettük pedig rövid magyarázatok használatukat illetően. A Megyjegyzés szerkesztése gomb egy ablakot nyit meg, ahol a megjegyzés egy nagyobb mezőben szerkeszthető.

Árajánlat mentése és nyomtatása

Gomb és
billentyűparancs
HatásGomb és
billentyűparancs
Hatás
MentésÁrajánlat mentéseLezárásÁrajánlat lezárása
Nyomtatási előnézetNyomtatási előnézetNyomtatásÁrajánlat nyomtatása
Árajánlat mentése

Árajánlat piszkozatként történő mentéséhez a következőnek kell teljesülnie:

Ha ez teljesül, akkor az árajánlat, és a rajta található tételek mentésre kerülnek. Ha valami hiba történne a mentés során, arról felugró ablak tájékoztat.

Árajánlat lezárása

Ha ezek teljesülnek, akkor lehet az árajánlatot lezárni. Ekkor kap sorszámot, és csak ezután lehet nyomtatni.

Nyomtatási előnézet

Az árajánlatról kapunk egy előnézeti képet, átnézhetjük, hogy az adatok helyesen szerepelnek-e. Demó módban egy Minta Árajánlat felirat is szerepel az előnézeti képen.

Árajánlat nyomtatása

Nyomtatni csak lezárt árajánlatot lehet. Ha az adott árajánlat még nem volt nyomtatva, a beállításokban megadott alapértelmezett példányszámban nyomtatja, további nyomtatáskor viszont rákérdez a kívánt példányszámra.

Ugrás az oldal tetejére.